„Cum am mâncat un câine”

„Am să povestesc despre un om care acuma nu mai e, care nu mai există, în sensu’ că mai înainte a fost şi acuma nu mai e, da’ nimeni în afară de mine, n-a remarcat asta.”

Întâlnirea cu textul lui Evghenii Grişkoveţ este răscolitoare. Cătălin Ştefan Mîndru mijloceşte această întâlnire, dă viaţă personajului şi prinde şi publicul în acest tăvălug emoţional în monodrama „Cum am mâncat un câine”.

Actor, personaj, spectator, liniile de demarcaţie se estompează şi se trăieşte la unison fiecare experienţă, fiecare amintire, fiecare fragment de viaţă.

Un actor, un personaj, o viaţă, amintiri, multe întrebări, multe emoţii. Cătălin Ştefan Mîndru este ghid în descifrarea poveştii de viaţă a unui om. Experienţa armatei în marina sovietică, condimentată treptat şi cu alte experienţe de dinainte şi de după, conturează un tablou veridic al metamorfozării fiinţei umane.

Cătălin Ştefan Mîndru creează detaliu cu detaliu, gest cu gest, atmosfera care are să schimbe însăşi structura personajului. Nu-ţi poţi permite să-ţi iei ochii de la el, fiecare privire, fiecare zâmbet, fiecare tăcere este atent studiată şi este la fel de plină de subînţeles cum sunt şi cuvintele pe care le rosteşte.

Fără nici un decor, fără nici un element ajutător, actorul te ia cu el în această aventură, vezi trenul, îl auzi, îi simţi mişcarea, te clatini în ritmul lui, vezi mestecenii cei mulţi, vezi Baikalul şi întinderea lui nesfârşită, vezi fluturii mahaoni verzi coadă de rândunică, vezi puntea, vezi Insula rusească şi Vladivostokul noaptea.

„Apropo, dacă e să zici de multe ori cuvîntul „mulţi” („mulţi”, „mulţi”, „mulţi”) – se destramă în sunete şi-şi pierde sensul… şi-aşa cu orice cuvînt. Mai ales numele se destramă repede…”

„Cum am mâncat un câine” este o poveste despre un altfel de moarte, despre pierderea inocenţei, despre distrugerea individualităţii, despre sfârşitul aşteptării şi a visării şi despre golul abisal care rămâne în urmă.

„Mergeţi şi trăiţi… Dar cum? Nimeni nu-ţi spune cum să trăieşti după…”

Mergeţi să-l vedeţi pe Cătălin Ştefan Mîndru! Ştie el nişte poveşti despre cum să… şi despre cum să nu …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s