Să ne bucurăm !

Am intrat în luna decembrie. Ne-am pregătit pentru decembrie încă din octombrie. Magazinele s-au umplut de decoraţiuni, de cadouri, de dulcegării. „Avem di tăti!” Pe reţelele de socializare se revarsă mesaje patetice cu îndemnuri siropoase, să fim mai buni, mai generoşi, mai toleranţi, mai atenţi. Le vedem, le dăm mai departe automat, fără nicio tresărire, ca şi cum astfel ne-am făcut datoria de buni creştini, de Oameni. Şi totuşi… Suntem mai buni?

În decembrie resimţim, parcă, cel mai tare trecerea timpului, finalul anului e aici, Crăciunul e atât de aproape, Revelionul la fel. Alergăm, ne stresăm, ne enervăm. Cadouri, curăţenie, meniuri, planuri, programări, cumpărături, ţinute speciale. Parcă acum simţim mai mult decât în orice altă perioadă a anului apăsarea promisiunilor neîmplinite, apăsarea frustrărilor, apăsarea proiectelor pe care nici măcar nu le-am început deşi ne jurasem că anul acesta o vom face. Alungăm cu furie gândul. Nu mai avem timp. Acum trebuie să ne bucurăm! Mecanic, hotărât. Asta e luna în care trebuie să fim bucuroşi! Vin sărbătorile! Nu suntem dispuşi ca în acest tăvălug emoţional să luăm o pauză, să respirăm, să gândim. Respingem adevărul dureros, respingem orice idee care ne-ar putea arăta adevăratul nostru chip. Ne este frică de ce am putea vedea în oglindă. Superficialitate, impostură, răutate, falsitate. Ne ascundem în magazine, în liste de cumpărături, de urări, de orice. Ne ascundem în cuvinte false, seci şi zâmbete chinuite de complezenţă. Căutăm super-comedia, comedia spumoasă, comedia călduţă, titluri promiţătoare – cel mai distractiv divertisment de pe piaţă, fie el film, teatru, carte. Comedie să fie! Comedia care amorţeşte! Să râdem! Să ne bucurăm! Să uităm!

Şi să fim şi mândri! Că suntem români, bucovineni, frumoşi, deştepţi, toleranţi, empatici! Cei mai! Mai români decât ceilalţi români, mai bucovineni decât ceilalţi bucovineni! Mai frumoşi şi mai deştepţi decât vecinul, mai toleranţi şi mai empatici decât colegul de birou! Să fim creştini, cei mai creştini! Să postim pe reţelele de socializare şi să ne întrecem în postat reţetele ce ne vor aduce mântuirea, să ne îmbulzim la cumpărături să nu ne prindă sărbătorile nepregătiţi, să ne călcăm în picioare la rafturi şi să-i îmbrâncim creştineşte pe nehotarâţii care nu au venit cu lista pregătită, să ne înjurăm în trafic de toate neamurile şi toţi sfinţii din calendar, să scoatem tot din noi, să ne curăţăm, să ne eliberăm! Să ne întoarcem la casele noastre, la telefoanele noastre, la tabletele noastre şi să postăm o icoană făcătoare de minuni, pentru că suntem buni, frumoşi, generoşi!

Să consumăm! Să ne consumăm!

Să socializăm! Să (ne) culturalizăm!

Să mergem la cinematograf!

Să mergem la teatru! Două spectacole ar fi trebuit să fie în programul lunii decembrie la Teatrul Municipal Matei Vişniec, „Rinocerii” şi „H.A.H. – Hidden Abuse Holdings”, dar nu sunt. Poate vor fi în programul lunii ianuarie, să ne începem anul cu luciditate, mai conştienţi decât anul ce va fi trecut, mai deschişi, mai implicaţi!

Să ne bucurăm !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s